Het segment alcoholvrije dranken groeit hard, onder meer door bewuste(re) keuzes van de gast. Het leidt tot nieuwe verdienmodellen voor ondernemers. Waar gaat dit naartoe? Serveer jij over vijf jaar nog alcohol?
Tekst: Niels van Laatum
Het aanbod van alcoholvrij is categoriebreed - bier, wijn en (ready-to-drink) cocktails - in korte tijd sterk gestegen. Dat geeft de horecagast, die zijn bestelling nu vooral doet op basis van voorkeur, aanbod en stemming van het moment, meer keuzemogelijkheden. Millennials - inmiddels bijna de helft van alle consumenten (Beverage Daily, januari 2025) - zijn flexdrinkers geworden.
Logisch dat drankenimporteurs en -producenten nu hard op alcoholvrij inzetten. Laura Bron, oud-marketingmanager bij Delta Wines, volgt deze trend vanaf het begin: “De markt voor alcoholvrij is serieuze business. De traditionele wijnverkoop staat aardig onder druk, maar wat mij vooral aanspreekt is de snelheid van innoveren en de kwaliteit.”
*Tekst gaat verder onder de foto.
Voor de horecaondernemer betekent dit veranderende gastgedrag een uitdaging, maar ook een kans om zelf de regie te nemen. Trisha de Wever en Joris van der Poel, eigenaars van de Haagse deli en vinosteria Mozza e Mezze, zien een lichte toename in de vraag naar alcoholvrij. “Vooral rond sportevenementen in de stad of periodes als Dry January”, zegt De Wever.
“Als verdienmodel heb ik nog mijn twijfels over alcoholvrij. Na twee of drie non-alcoholische drankjes stappen de meeste gasten over op water. Bovendien blijven we vaak met halflege flessen zitten.”
Bron ziet het zo: “Met een goede alcoholvrije wijnkaart, naast een mooie wijnkaart, verleid je gasten die anders een soda of lemonade zouden kiezen. Iemand die graag wijn drinkt, gaat niet ineens alcoholvrije wijn drinken. Maar een gast die bewust geen alcohol drinkt, kun je hiermee wel bereiken."
"De kwaliteit van alcoholvrij wordt steeds beter, dus je wint mogelijk ook terrein bij de groep 0.0-bierdrinkers. Het is interessant voor ondernemers omdat de marge op alcoholvrije wijn hoger is. En onder met name Gen Z’ers is juist de vraag naar alcoholvrije cocktails en ready to drinks groter.’
*Tekst gaat verder onder de foto's.
De Wever merkt dat het nog zoeken is naar goede 0.0-producten. “Maar de markt blijft groeien en zich ontwikkelen. Bijna elk merk heeft wel een eigen alcoholvrije variant. We hebben nu een mooie sparkling tea en alcoholvrije vermouth op de kaart en dat werkt goed.” Bron beaamt dat de kwaliteit van het aanbod steeds beter wordt.
“We letten bij 0.0-wijn meer op beleving, afdronk, wijn-spijscombinaties, zuren en tannine. Alcoholvrije wijn mét body vinden, zonder een berg suiker ter compensatie, is een uitdaging en dus een fijne vondst als het lukt!”
Volgens Bron zou het goed zijn als de gast over vijf jaar in een restaurant de vraag krijgt: wil je met of zonder alcohol?
“De trend van matigen en betere kwaliteit drinken neemt alleen maar toe. En dat is goed. Ik drink zelf ook bewuster; minder vaak, maar betere kwaliteit. En dat kan prima in combinatie met alcoholvrij! Als wijnliefhebber stuit ik soms op onbegrip, maar voor mij kunnen beide prima naast elkaar bestaan.”
Hoe ziet horecaondernemer Joris van der Poel dat? “Ik denk niet dat alcohol het roken achterna gaat. Het heeft nog steeds zijn toegevoegde waarde: het brengt ontspanning na het werk, bij dates en goede gesprekken. En vergeet ook niet de traditie om een glas te drinken als moderne vorm van vriendschap: de term glasgenoten dateert al uit het Perzische Rijk. Alcohol gaat niet weg. Mensen gaan wél een gezondere balans vinden."
*Tekst gaat verder onder de foto.
Alle lobby’s en inspanningen ten spijt, er wordt nog steeds alcohol gedronken. Dat we dat minder en bewuster doen, valt alleen maar te prijzen. Als dranken - met of zonder alcohol - van hoge kwaliteit zijn en daarmee bijdragen aan een moment van ontspanning en verbinding - dan kan daar onmogelijk iets tegen zijn.
De uitdaging voor de horecaondernemer is goede alcoholvrije alternatieven te vinden met een mooi verhaal. Dan ontstaat een spannend assortiment waaruit de gast op elk moment van de dag een passende keuze kan maken.